top of page

Nous llenguatges de l'educació ambiental al CNEA 2024

Els dies 25, 26 i 27 de gener, es va dur a terme amb èxit el Congrés Nacional d'Educació Ambiental (CNEA) a Catalunya, sota el lema "Construint comunitats cap a la justícia ecosocial". Aquest esdeveniment va representar un dels punts de trobada més rellevants pel sector professional, coincidint amb el Dia Mundial de l'Educació Ambiental (EA).





La nostra participació va ser en línia el primer dia, i el matí del 26, compartint els espais comuns, exposició dels grups de treball i la Sessió inaugural "Construint comunitats cap a la justícia ecosocial" amb Andreu Escrivà, Charo Morán i Cécile Barbeito. Moderat per Eli Carnicé.

Per altra banda, vam gaudir dels debats i intercanvis d'idees mitjançant els grups de Comunicacions, especialment en el Grup 4: Nous Llenguatges per l'EA, on vam presentar el nostre projecte "Desperta: art i natura", a càrrec de la Irene Cervera Buisán, coordinadora del projecte, i en nom de la resta de l'equip.


Van participar diverses entitats exposant projectes i metodologies innovadores al voltant de la cultura i la creativitat. En el grup del matí vam compartir l'espai amb els projectes Naturalment (Núria Valls et al.) de l'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA), Educació ambiental a les biblioteques per a la integració dels valors ambientals del Parc: Que fan uns estudiants de formació professional en una biblioteca? (Marina Garcia, Toni Navarrete i alumnat - ISMAB), Parc de la Serralada de Marina i Xarxa de biblioteques del parc i CLIMATUBERS - El vídeo participatiu per l’acció climàtica(Clara Ferrer i Anna Sanmartí), Associació Ecoserveis i Aj. de Granollers.




En aquest espai, vam abordar el paper que juguen l'art i la cultura en els projectes d'EA, destacant la creativitat com a element clau per desenvolupar solucions i la seva contribució a la construcció de comunitats.


Les conclusions a les quals vam arribar posen de manifest la importància fonamental de l'art i la cultura en l'enfortiment de comuntat, per generar espais de participació i cohesió social, orientats cap a una transformació ecosocial. Aquests elements ens permeten arribar a un públic més ampli, establir sinergies entre diferents col·lectius, generar emocions, seduir-nos i en definitiva, donar vida als projectes. Considerem que les persones són part de la natura i éssers socials i creatius des dels seus orígens i, per tant, necessitem la cultura i la comunitat per crear nous escenaris i imaginaris de futur.


Des de l’associació subratllem la importància d’impulsar grups autogestionats que qüestionin, parlin, sentin i assimilin el seu entorn i necessitats. Així, reconeixem el valor intrínsec de la natura, que contribueix no només a la seva pròpia existència, sinó també al futur sostenible de la nostra societat.


Ens quedem també amb algunes frases que es van dir:


“L’art és un mitjà de transmissió increïble.”

“L’art és un vehicle, ens amplia la difusió. Ens fa imaginar uns altres escenaris.”

“Ens permet sortir dels discursos i ser més radicals.”

“La ciència també és cultura.”

“L’art i la cultura  i ens aporta sentit comunitari i crear pensament col·lectiu.” 

“És necessari crear sinergies entre cultura, art i medi ambient.”

“L’art és un mitjà universal i que ens vincula emocionalment.”


Un gran espai de trobada i retrobades, per aprendre, reflexionar, debatre, fer xarxa i ser crítiques sobre el rol de l'educació ambiental en la transformació ecosocial i en com s'està desenvolupant. Crítiques en l'acceptació de noves idees, llenguatges, mirades, metodologies, per produir canvis reals en l'àmbit social, polític i ambiental. Escoltar noves propostes i oportunitats per a poder arribar a les persones i educar i sensibilitzar emocionalment i ambientalment.


Gràcies CNEA2024!



L’associació animal latitude és entitat adherida al CNEA, i participa activament en l’àmbit de l’educació ambiental. És membre de la SCEA (Societat Catalana de l'Educació Ambiental), de la XCN (Xarxa per a la Conservació de la Natura), membre de la Xarxa Barcelona+Sostenible i part del grup motor del Mapa Barcelona+Sostenible i del Grup de Treball Verd i Biodiversitat. Per altra banda. Col·labora amb l’ISGlobal en el projecte RECETAS, i porta a terme accions treballant en xarxa amb altres entitats i professionals.



Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page